Atacurile de panică sunt definite ca fiind perioade bruște de frică intensă ce sunt însoțite de semne atât fizice cât și psihologice. Persoana trăiește un sentiment de pericol iminent. Atacul este rapid, adesea de câteva minute iar criza poate dura de la minute la câteva ore.
Apariția crizelor este în mod inerent imprevizibilă. Sunt „transnozografice”, adică pot fi observate în multe condiții.
Tulburarea de panică este o tulburare de anxietate comună care afectează 3% din populație. Totodată, constituie o entitate patologică foarte specifică cu repercusiuni sociale semnificative pentru persoanele care suferă de această tulburare.
Ce sunt atacurile de panica?
Atacurile de panică sunt atacuri de anxietate acute, brutale și intense, care apar spontan sau în fața anumitor situații fără niciun motiv aparent obiectiv.
Ai atacuri de panica? Uite cum poti trata atacurile de panica – vezi aici
Care este diferența dintre atacurile de panică și tulburarea de panică?
Tulburarea de panică este definită de apariția recurentă a atacurilor de panică. Pentru a spune că un individ suferă de tulburare de panică, trebuie să fi suferit mai multe atacuri de panică suficient de apropiate: cel puțin două în mai puțin de o lună. În practică, experții sfătuiesc să se facă diagnosticul începând de la trei atacuri în trei săptămâni.
Este pur și simplu o reacție de frică exagerată?
Este mai mult decât atât. Este normal să fugi de un pericol iminent (explozie). În acest caz, frica este un bun sfătuitor deoarece alertează subiectul asupra unui risc pentru persoana sa. Pe de altă parte, nu este recomandat să cedezi în panică, mai ales într-o mulțime pentru că asta te va face să pierzi mijloacele de analiză a situației și capacitatea de a lua decizia corectă. Într-un cuvânt, trebuie să-ți păstrezi calmul fără a ceda panicii iar în această situație, există o cauză.
Atacul de panică este cu totul altceva. Este o reacție exagerată și mai ales fără motiv real la o situație normală a vieții de zi cu zi. În fiecare zi, milioane de trecători traversează fără griji piața orașului lor. Pentru unele persoane, această situație declanșează așa-numita reacție de atac de panică.
Care sunt repercusiunile asupra vieții individului ?
Impactul zilnic poate fi formidabil iar calitatea vieții foarte alterată. Tulburarea de panică poate fi într-adevăr complicată de agorafobie (teama de spații larg deschise și de aglomeratie) și impune comportamente de evitare a situațiilor: devierea itinerariului, refuzul de a ieși din casă, schimbarea activității profesionale.
Cât durează atacurile de panica?
Durata unui atac de panică este de obicei de 20 până la 30 de minute, rareori depășind o oră, terminându-se treptat cu o senzație de epuizare, vulnerabilitate și confuzie.
Care sunt manifestările sale?
Atacul de panică se definește prin prezența unor manifestări foarte neplăcute precum somatizarea, suferința psihică, dificultăți de adaptare la situație.
Atacul de panica – poate fi o boală cronică?
Pentru aproape două treimi dintre pacienți, tulburarea de panică va deveni cronică și va dura câțiva ani. Tulburarea de panică se complică secundar de mai mult de patru ori din zece cazuri și cu depresia. Dacă tulburările de anxietate sunt asociate frecvent, putem spune că există o legătură între comportamentele de dependență (alcool, medicamente, droguri) și tulburarea de panică. Riscul de sinucidere este mare: 20% dintre decesele persoanelor suferinde de panică se datorează sinuciderii iar 44% au avut gânduri suicidare.
Ce sprijin putem să oferim?
Nu există un tratament specific pentru atacul de panică. Lipsa de dramatizare și informarea trebuie să fie obiectivele prioritare în fața unui atac de panică.
Psihoterapiile comportamentale și cognitive sunt inspirate de o metodologie experimentală de înțelegere și modificare a problemei pacienților.
Obiectivul unei astfel de terapii este de a învăța pacienții să înțeleagă mai bine organizarea propriilor reacții pentru a le asimila pe altele mai puțin invalidante.Se vor identifica și apoi modifica gândurile și comportamentele care declanșează și mențin anxietatea.
Se va pune accentul asupra relației dintre gând-emoție-comportament , se vor învăța tehnici de relaxare și de controlul al respirației.