Este posibila tratarea traumelor? Care sunt principalele rani sau traume psihologice? Cum se pot acestea trata? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem prin informatiile de mai jos.
Ce este de fapt o trauma?
Trauma este un lucru perceput de creier drept un atac si acest lucru duce la o deteriorare, la o schimbare de ordin psihologic.
Un eveniment traumatic poate sa fie definit ca fiind unul care expune oamenii la moarte sau amenintarii cu moartea, raniri grave sau violenta sexuala. Aceasta definitie pare putin simplista. Dar aici am putea include toate evenimentele care afecteaza integritatea fizica sau psihologica a unei persoane. Este vorba despre evenimente extrem de puternice si de intense care depasesc cu mult posibilitatile de adaptare si evenimente peste care simti ca nu ai cum sa treci.
Am mai putea defini o trauma psihologica drept un fel de gol pe care ai impresia ca nu ai cum sa-l umpli sau pe care nu poti sa-l depasesti.
Exista mai multe tipuri de traume psihologice.
Traumele pot sa fie diferite pentru fiecare, dar si resimtite altfel de fiecare dintre noi Totusi, exista cateva tipuri daca tinem cont de evenimentul care a declansat trauma:
- Traume de pierdere
- Traume existentiale
- Traume de iubire/ atasament.
Exista traume care sunt legate de un singur eveniment si traume care au avut loc de-a lungul timpului, in mod repetat.
Trauma legata de un singur eveniment, este cea care corespunde unui episod circumscris in timp, adica cu un inceput si un sfarsit precum un accident, un atac, un dezastru natural; mai concret o amenintare la adresa vietii, agresiune sexuala, etc. Acest eveniment traumatizant poate provoca consecinte psihologice persoanei care l-a trait in orele, zilele sau saptamanile care vor urma.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca evenimentul(e) traumatic(e) nu au fost neaparat suferite de persoana insasi. Se poate asista la evenimente care afecteaza alte persoane si se poate dezvolta tulburare de stres post-traumatic. De exemplu, traume pot sa apara prin confruntarea directa cu moartea unei persoane aproapiate sau in fata ochilor acesteia, sau cand un copil este expus violentei domestic care apare intre parintii acestuia. Deasemenea, putem fi traumatizati afland ca un eveniment mai grav i s-a intamplat unei persoane dragi.
Trauma care a avut loc de-a lungul timpului consta in expunerea repetata sau prelungita (sau ambele) la evenimente traumatice. Acestea sunt adesea traume din copilarie, care nu au lasat intotdeauna amintiri clare in memorie. De exemplu pot fi incluse toate formele de abuz fizic, emotional, psihologic, educational dar si atunci cand persoana este martor la o forma de violenta.
Dar vindecarea este posibila si mult mai usoara mai ales daca alegi sa ceri ajutor. Un psihoterapeut te poate ajuta in mai multe feluri. Psihoterapeutii cognitiv comportamentali sunt cei care se folosesc si de hipnoza si de neurofeedback.
Tratarea memoriei traumatice este un alt lucru ce se poate face pentru vindecarea traumei psihologice. Descarcarea memoriei traumatice, calmarea senzatiei de pericol permanent si permiterea nasterii rezilientei sunt solutii ce te pot ajuta pentru a trata memoria traumatica.
Unele traume pot sa fie depasite mai usor, dar in cazul unor rani emotionale mai intense sau inconstiente se recomanda sa se apeleze la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut. Orice formă de psihoterapie aleasa va avea ca rezultat o modelare a unei experiente noi individuale, una care sa restructureze caile de activare neuronala.