Ce sunt fobiile si cum putem scapa de ele?
Fobiile sunt o teama anormala de un obiect specific, animal, pasare, insecta sau activitate, dar si de o anumita situatie. Cei care se confrunta cu fobiile incearca sa evite obiectul, activitatea sau situatia respectiva pe cat posibil. Sunt temeri declansate de anumite situatii care pot afecta capacitatea de adaptare a unei persoane sau sa determine persoana sa evite complet aceasta situatie.
Fobia este teama patologica, disproportionata cu privire la un pericol real sau o situatie. Chiar daca in mod normal aceste situatii nu sunt nici periculoase, nici terifiante, acestea pot duce la o anxietate intensa la persoanele care sufera de fobii. Aceste temeri afecteaza de doua ori mai mult femeile decat barbatii si tind sa se dezvolte in copilarie sau la inceputul adolescentei si persista pana la varsta adulta.
Care sunt cele trei mari categorii ale fobiilor?
- Fobiile specifice sau fobiile mai simple.
- Agorafobia cu sau fara atac de panica.
- Fobiile sociale.
Cu siguranta, cu totii am auzit de unele fobii, mai ales cele de paianjeni- arahnofobia sau fobia de serpi. Insa, acestea nu se limiteaza doar la teama de animale.
Pot sa fie clasificate in functie de stimulii care le pot declansa:
- Fobii de animale- de caini, de pisici, de insecte sau de reptile.
- Fobii provocate de anumite situatii- zborul cu avionul, teama de spatiile inchise- claustrofobia- precum frica de a intra in lift, etc.
- Fobii provocate de sange, de injectii sau de rani.
- Fobii provocate de mediile naturale- de apa sau de inaltimi.
- Fobii provocate de zgomote- sonofobie si fonofobie.
O fobie foarte des intalnita este cea legata de zborul cu avionul. Se poate intalni la aproximativ 40% din populatie , astfel ca, multe persoane au senzatia de nod in gat atunci cand se urca in avion. Dar asta nu inseamna neaparat ca avem o fobie.
Diferenta dintre o frica si o fobie o poate sesiza un psihoterapeut.
Fobiile sociale si fobiile specifice se intalnesc uneori printre membrii aceleiasi familii, acest lucru indicand prezenta unui factor genetic. Unii oameni se nasc cu o predispozitie la anxietate, ceea ce le confera o tendinta deosebita spre fobii.
Fobiile se pot dezvolta ca raspuns la presiune sau in urma unui eveniment traumatic. In alte cazuri, insa, fricile irationale se pot dezvolta fara niciun eveniment declansator. Adultii recunosc in general ca fricile lor sunt irationale sau excesive, iar acest lucru poate actiona ca un factor de izolare.
Fobiile sunt, de asemenea, o parte naturala a procesului de dezvoltare. Majoritatea copiilor trec prin momente in care le este frica de intuneric, de monstri sau de straini.
Multi adolescenti experimenteaza, de asemenea, anxietate cu privire la imaginea pe care o proiecteaza si la modul in care sunt priviti de catre ceilalti.
Simptome si complicatii in tratarea fobiilor
Anxietatea pe care o traieste o persoana cu fobie se poate manifesta atat prin simptome fizice cat si psihice.
La nivel mental, anticiparea unei anumite situatii sau dorinta de a o evita, poate ingrijora o persoana pana la punctul de a-i tulbura somnul, de a o obosi si de a o face iritabila sau chiar de a-i crea dificultate atunci cand ar trebui sa isi concentrez atentia la altceva.
La nivel fizic, anxietatea poate provoca transpiratie abundenta, respiratie dificila, batai rapide ale inimii (palpitatii), ameteli sau chiar lesin. Anxietatea poate provoca, de asemenea, tensiune musculara sau durere, poate interfera cu digestia si poate duce de exemplu la tulburari de tranzit intestinal.
Atacurile de panica se pot transforma in fobii. Tulburarea de panica se caracterizeaza prin sentimente recurente de groaza extrema si panica combinate cu ingrijorarea constanta cu privire la posibilitatea de a avea un alt atac sau schimbari de comportament cauzate de atacuri.
Daca anxietatea sau sentimentele de suferinta cauzate de fobii devin ingrijoratoare sau interfereaza cu activitatile sau relatiile zilnice ale unei persoane, un medic sau un psihoterapeut o poate ajuta sa identifice problema. Tratamentul poate sa fie medicamentos sau psihologic.