Problemele de adaptare sunt probleme ce cuprind un grup de simptome de comportament sau emotionale. Acestea pot aparea atunci cand au loc evenimente de viata stresante sau tulburatoare.
Fiecare schimbare majora in viata (fie pozitiva sau negativa) aduce cu ea o forma de stres. Reactia la aceasta schimbare este in general limitata. Multi oameni reusesc sa se adapteze la ea intr-un mod acceptabil. Persoanele cu o problema sau o tulburare de adaptare, pe de alta parte, dezvolta emotii excesive sau comportament deviant in luna urmatoare unei astfel de schimbari.
Acest aspect face ca suferinta psihica sa fie mai severa decat ne-am putea astepta in circumstantele date. Situatia este de asa natura incat nu mai reusesc sa functioneze bine, atat social cat si profesional.
Pentru a intelege mai bine toate aceste lucruri, trebuie sa ne amintim ca fiinta umana are 3 mari nevoi:
- Nevoia de a se simti in siguranta, protejata – sa aiba o casa, sa aiba ce manca, etc…;
- Nevoia de satisfactie, de plenitudine, de a progresa;
- Nevoia de a se simti apreciata, conectata cu cei din jur, recunoscuta- stima de sine, sexualitatea….
Pentru a se asigura de respectarea acestor trei nevoi, evolutia a pus la cale 3 functii de reglare:
- Functii de evitare (pericol);
- Functii de cautare- satisfactie sau placere;
- Functii de atasare- de familie, de altii sau de un anumit grup.
Atunci cand una din aceste nevoi nu este satisfacuta, sistemul de echilibrare se activeaza si acest lucru pune organismul intr-o stare de stres emotional.
O problema de adaptare este, prin urmare, de fapt o reactie anormala la un eveniment stresant. Simptomele dureaza maxim 6 luni dupa ce factorul de stres dispare.
Daca problemele urmeaza dupa pierderea unei persoane dragi sau daca persoana sufera deja de o alta tulburare psihica care poate fi relevanta pentru situatia de viata, nu este o tulburare de adaptare.
Cum se pot recunoaste problemele de adaptare? Tulburarile de adaptare se manifesta sub forma de anxietate, depresie si modificari de comportament. Aceste simptome apar dupa aproximativ o luna de la situatia stresanta. Este important de mentionat faptul ca, este vorba despre persoane care nu au alte tulburari mintale. Cand factorii de stres dispar, dispar si tulburarile de adaptare.
Putem clasifica tulburarile de adaptare in functie de principalele lor simptome:
- Depresia reactiva: principalele simptome sunt : starea de spirit depresiva, plansul si sentimentele de deznadejde;
- Anxietate de reactie: principalele simptome sunt nervozitatea, ingrijorarea si tensiunea;
- Tulburare de comportament reactiv: simptomul principal este o incalcare a drepturilor altora si a normelor si regulilor sociale legate de varsta (de exemplu : violenta, sofat periculos sau vandalism);
Tulburare reactiva afectiva si comportamentala. O tulburare de adaptare nu trebuie subestimata. Poate duce la un comportament autodistructiv, mai ales la tineri.
Ce poate face psihoterapeutul?
Scopul psihoterapiei de criza este de a face persoana sa se simta ascultata si inteleasa si sa inteleaga incet cum poate functiona in noua situatie de viata. De multe ori, doua sau trei sedinte cu un psiholog pot fi suficiente.
Cauza exacta a tulburarii de adaptare nu este cunoscuta. Ca si alte tulburari mintale, cauza este probabil cu mai multe fatete sau implicatii si poate implica genetica, experientele de viata ale persoanei , temperamentul acesteia si chiar unele modificari ale substantelor chimice naturale din creier.
Cum sa faci fata mai bine
Desi evenimentele stresante si tulburarile de adaptare sunt frecvente, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a te ajuta sa faci fata mai bine acestor evenimente si sa reduci riscul de a dezvolta o tulburare de adaptare. De exemplu, cautand sprijin social si modalitati sanatoase de a face fata problemelor intr-o viata stresanta.