Ce este o tulburare de personalitate?

Ce este o Tulburare de personalitate? Tulburarea de personalitate este o afecțiune de sănătate mintală ce implică modele de gândire, comportament, relaționare cu ceilalți care sunt atipice, inflexibile și de lungă durată. Aceste modele provoacă persoanei suferință și îi afectează capacitatea de funcționare.

Totodată aceste comportamente și experiențe interioare sunt diferite în funcție de așteptările culturii în care persoana trăiește. Este posibil să nu fii pe deplin conștient de discrepanța dintre gândurile și comportamentele tale și cele acceptate de societate.

La fel este posibil să ai o viziune asupra lumii foarte diferită de a celorlalți .Aceste comportamente și atitudini cauzează multe limitări în relațiile interumane, în activitățile sociale, profesionale, școlare ,de familie etc De asemenea îi fac pe oameni să se simte izolați și acest aspect poate să ducă la depresie , la anxietate.

Tulburările de personalitate apar la vârsta adolescenței sau la începutul vârstei adulte. Ele pot fi declanșate de influențe genetice și de mediu dar în mod special de traumele din copilărie. Totuși diagnosticul se pune atunci când există un tipar persistent de trăiri și comportamente care deviază de la normele acceptate cultural. Tratamentul acestor tulburări poate fi terapia și tratamentul medicamentos.

Există 10 tipuri de tulburări de personalitate , ele fiind grupate în 3 grupuri mari în funcție de caracteristici și simptome similare.

Tulburare de personalitate paranoidă

Aaceste persoane prezintă un tipar de comportament bazat pe suspiciune și neîncredere față de ceilalți. Motivele acestora fiind interpretate ca răuvoitoare. Ii suspectează pe ceilalți de complot fără să aibă dovezi și așteptă să fie atacați în orice moment. Interpretează criticile într-un mod foarte personal ca fiind mari jicniri. Sunt suspicioși cu privire la fidelitatea parterului în absența unui indiciu real și astfel încearcă să îl controleze.

Tulburare de personalitate schizoidă

Sunt persoane singuratice cărora nu le fac plăcere relațiile apropiate, nu doresc să formeze relații nici măcar cu familia. Persoane reci care nu au prieteni apropiați , nu au interes pentru persoanele de sex opus , pentru intimitate, nu se căsătoresc Par indiferenți atât la critică cât și la aprobarea din partea celorlalți, afișând o figură fără reacții emoționale.

Tulburare de personalitate schizotipală

Indivizii cu această tulburare au un comportament bizar, excentric , ciudat. Se îmbracă dezordonat într-un mod care nu se potrivește .De exemplu: poartă haine prea mici sau prea mari, haine nespălate. Nu au prieteni apropiați. Sunt preocupați de fenomene paranormale. Cred că pot citi gândurile altora, că au puteri speciale, “al șaselea simț”. Limbajul este bizar de asemenea , folosesc cuvinte , gesturi neobișnuite: fie prea vagi fie mult prea elaborate. Nu se simt confortabili să se apropie de alte persoane. Sunt suspicioși și se închid în ei pentru a evita ridiculizarea socială.

Tulburare de personalitate antisocială

desconsideră și încalcă drepturile celorlalți în mod repetat. Utilizează minciuna și manipularea pentru a ieși din situații periculoase. De exemplu: folosesc nume false pentru a-i escroca pe alții sau pentru a se amuza. Au un comportament agresiv față de oameni și animale. Hărțuiesc persoane , au o preferință pentru ocupații ilegale. La locul de muncă au un comportament iresponsabil ( absentează în mod repetat fără motive obiective).Nu se gândesc la consecințele acțiunilor lor și nu au remușcări. Le lipsește empatia , sunt cinici, duri și plini de dispreț cu privire la sentimentele și suferința celorlalți.

Tulburare de personalitate borderline

Indivizii cu această tulburare prezintă un model de instabilitate în relațiile interpersonale . De asemenea, prezintă o imagine de sine instabilă. Au o frică intensă de a fi abandonați. Abandonul poate fi real sau imaginar. Consideră ca abandonul se datorează faptului că ei sunt lipsiți de valoare. Se panichează dacă o persoană apropiată pentru ei întârzie câteva minute. Au sentimentul un gol interior cronic. Sunt impulsivi și se angajează în comportamente dăunătoare :cheltuieli excesive, jocuri de noroc, șofat periculos, consum de droguri, acte sexuale cu necunoscuți, neprotejate. Amenință în mod repetat că se sinucid sau că se vor auto-mutila.

Tulburare de personalitate histrionică

Indivizii cu această tulburare se află într-o căutare permanentă de a atrage atenția celorlalți asupra lor. Dacă nu se află în centrul atenției acționează dramatic , inventând povești sau creând o scenă .Au un comportament provocator cu tentă sexuală și seducătoare. Își exprimă superficial emoțiile cu treceri rapide de la o emoție la alta. Sunt acei vânători de complimente care se supără ușor dacă se fac comentarii critice bazate pe aspectul lor fizic. Opiniile lor sunt ușor influențate de ceilalți. Sunt foarte încrezători în oamenii cu o anumită autoritate de la care așteptă să le rezolve problemele. Apreciază greșit relațiile cu cei din jur , considerându-le mult mai apropiate decât sunt în realitate.

Tulburare de personalitate narcisistă

Aceste persoane se cred speciale , exagerându-și calitățile. Își laudă în permanență succesul, frumusețea, inteligența. Își supraevaluează realizările ,devalorizându-le pe ale celorlalți. Au nevoie de admirație excesivă. Consideră că pot fi asociați doar cu persoane cu statut înalt.

Așteaptă să fie tratați într-un mod deosebit și ceilalți să se conformeze regulilor lor. Sunt lipsiți de empatie, se manifestă sfidător atunci când ceilalți vorbesc despre propriile problemele sau îngrijorări.

Consideră că ceilalți îi invidiază când în realitate ei sunt invidioși pe succesul altora considerând că ei ar merita mai mult acele realizări. Sunt foarte sensibili la critici sau eșec datorită vulnerabilității respectului de sine.

Tulburare de personalitate evitantă

Persoanele cu această tulburare trăiesc sentimente de inadecvare, le este foarte frică de respingere și de aceea evită activitățile profesionale care necesită colaborare cu ceilalți. Se angajează cu mare dificultate în relații intime cu alte persoane și au nevoie să fie asigurați că vor fi acceptați în mod necondiționat.

În situațiile noi se simt extrem de inhibați și nu se adaptează. Se consideră inapți social, lipsiți de farmec și inferiori celorlalți.

Tulburarea de personalitate dependentă

indivizii cu această tulburare au permanentă nevoie ca cineva să aibă grijă de ei. Au un comportament de supunere și trăiesc o frică de abandon. Sunt convinși de faptul că nu se pot descurca fără ajutorul altei persoane. Au dificultăți în luarea deciziilor ,începând de la activitățile cotidiene ( ce sacou trebuie să poarte la serviciu ), până la inițierea unui proiect propriu. Din teama de a nu pierde sprijinul anumitor persoane acceptă lucruri cu care nu sunt de acord. Pot chiar să tolereze anumite tipuri de abuzuri ( verbale, fizice)pentru a menține o legătură strânsă cu unele persoane. Când se rupe o relație, caută repede o alta care să le asigure nevoia de a fi ocrotiți.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

Elementul cheie al tulburării îl reprezintă tiparul caracterizat de preocuparea permanentă pentru ordine, simetrie, perfecționism. Persoanele cu acestă tulburare sunt extrem de atente la detalii .Ei fac diverse verificări în mod repetat având scopul de a exclude posibilitatea de a greși.

De asemenea dezvoltă comportamente compulsive cum ar fi : spălatul pe dinți, mâini în mod repetat. Comportamente repetitive de tipul ritualurilor :verificarea anumitor obiecte într-o anumită ordine, repetarea unor cuvinte în tăcere cu scopul de a reduce anumite vătămări, efectuarea unei sarcini de un anumit număr ( închide și deschide ușa de 7 ori înainte să plece de acasă ).

Fricile cele mai puternice sunt în legătură cu îmbolnăvirea cu germeni și microbi sau teama de a nu se face de râs în public. De asemenea aceste persoane prezintă ticuri :clipit, evazarea nărilor, mormăit etc

Obsesiile și compulsiile ocupă mult din timpul persoanei și îi afectează funcționarea în domeniul social, profesional, familial, împiedicând-o să aibă o viață normală.

Tratarea tulburărilor de personalitate

Tulburările de personalitate sunt destul de dificile de tratat deoarece persoanele suferinde de aceste tulburări nu consideră că au un comportament problematic care le afectează calitatea vieții, atât a lor cât și a celor din jurul lor, astfel că nu caută tratament.

Pentru că nu există prea multe medicamente care să trateze orice tulburare de personalitate , tratamentul prescris se va adresa simptomelor de anxietate și depresie care sunt frecvente persoanelor cu aceste tulburări. Tocmai de aceea , psihoterapia este de mare ajutor în gestionarea tulburărilor.

Psihoterapia utilizează o varietate de metode și tehnici de tratament care vizează să ajute atât la identificarea cât și la schimbarea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor disfuncționale.

Printre obiectivele psihoterapiei se află :reducerea stresului imediat cum ar fi anxietatea și depresia, tehnici prin care persoana să înțeleagă faptul că problemele sale sunt interne și nu sunt cauzate de alte persoane sau situații, reducerea comportamentului disfuncțional și nedorit din punct de vedere social. În acest sens terapia cognitiv- comportamentală este de mare ajutor deoarece îi ajută pe oameni să devină mai conștienți de emoțiile , gândurile și comportamentele lor. Îi ajută să poată adopta obiceiuri mult mai sănătoase. Deși situațiile stresante nu dispar , persoana va fi învățată să răspundă într-un mod pozitiv la aceste situații .

Tulburările de personalitate netratate pot să afecteze funcționarea socială și să ducă la dificultăți profesionale. De asemenea sunt asociate cu rate crescute de șomaj, divorț, consum de substanțe, abuz domestic, crimă ( în special, tulburarea de personalitate antisocială).Totodată membrii familiilor persoanelor cu tulburări de personalitate se confruntă adesea cu stres, depresie, izolare. De aceea este important să ai grijă de sănătatea ta mintală și să cauți ajutor dacă te confrunți cu aceste simptome.

Un comentariu la „Ce este o tulburare de personalitate?”

Lasă un comentariu