Cum este stresul implicat în apariția problemelor psihice?

Stresul,  exista in societatea de azi, si poate fi prezent din mai multe surse. Cum să limitezi repercusiunile stresului asupra sănătății fizice și psihice? Pot aparea probleme psihice daca esti stresat?

Sa fi stresat nu este ceva anormal deoarece reprezintă răspunsul organismului de a se adapta la o situație nouă sau amenințătoare.

Este considerat patologic doar atunci când devine disproporționat fie ca intensitate, fie ca durată și când generează tulburări fiziologice sau psihologice semnificative.

Ce este stresul?

Stresul este o reacție la schimbare sau la situații pe care le considerăm amenințătoare. Poate fi asociat cu experiențe pozitive (căsătorie, nașterea unui copil etc.) sau negative (griji financiare, pierderea locului de muncă, moartea unei persoane dragi etc.).

Este important să știi că percepția pe care o avem despre o situație, joacă un rol important în declanșarea stresului. Într-adevăr, o situație stresantă pentru o persoană poate să nu fie la fel pentru alta și invers. Cauzele și intensitatea stresului arată, așadar faptul că oamenii sunt diferiți.

Care este impactul stresului asupra sănătății mintale?

Stresul are un impact psihologic care are ca rezultat în special: iritabilitate sau agresivitate, senzație de pierdere a controlului, insomnia, oboseală sau epuizare, tristețe sau plâns, probleme de concentrare sau de memorie etc.

Stresul persistent poate duce la diverse tulburări, precum depresia, anxietatea sau epuizarea. Prin urmare, un bun management al stresului contribuie la calitatea vieții și la sănătatea mintală.

Cum să-ți controlezi mai bine stresul?

Primul pas pentru gestionarea stresului este să-i găsești sursa. Ulterior, putem căuta modalități de a o limita. De exemplu, poți încheia o relație care aduce mai mult stres decât împlinire sau poți delega anumite sarcini colegilor, dacă stresul apare la locul de muncă.

Ajuta Psihoterapia sa scapi de stres? Vezi care este rolul unui psihoterapeut si cum te poate ajuta!

Pentru ca este o chestiune de percepții, poate fi benefic să lucrezi asupra modului în care vezi lucrurile și să înveți cum să minimizezi diferitele situații stresante. Acceptând că nu este întotdeauna posibil să stăpânești anumite aspecte ale acestor situații, îți poți concentra energia asupra acțiunilor concrete. Ajutorul unui terapeut poate fi util pentru a recadra percepția situațiilor stresante. Astfel, odată ce schimbi modul în care percepi un eveniment , schimbi sensul acestuia .Atunci când sensul se modifică , atât reacțiile cât și comportamentul se vor modifica.

Pe lângă manifestările fiziologice, stresul are astfel și efecte psihologice. Declanșează teamă, care în sine constituie un semnal de încurajare a adoptării unei reacții adecvate la situația amenințătoare. Stimulează o atitudine de alertă, stimulând totodată atenția și memoria. Funcțiile cognitive sunt astfel plasate în condiții favorabile pentru a analiza informațiile, a evalua situația și a oferi un răspuns adaptat contextului.

Ca și la nivel fiziologic, natura benefică a stresului se modifică atunci când devine cronică. Când starea de alertă este prelungită are ca rezultat punerea psihicului într-o stare de epuizare, cu posibile consecințe în ceea ce privește oboseala, anxietatea cronică, depresia, iritabilitatea, insomnia, dependența sau tulburările de comportament.

Nivelul de stres devine patologic doar atunci când capătă dimensiuni disproporționate fie ca intensitate, fie ca durată și când are ca rezultat simptomele unor tulburări fizice sau psihice.

Care sunt tehnicile eficiente de gestionare a stresului?

Pentru a gestiona nivelul de stres, este de asemenea util să te răsfeți cu anumite activități sau să apelezi la tehnici de relaxare. Iată câteva exemple de activități și tehnici care pot fi de ajutor:

 • Hobby-uri. Descoperă un nou hobby sau fă ceva ce îți place.
 • Activitate fizica. Efectele sale asupra stării de bine și sănătății sunt nenumărate și se extind dincolo de o mai bună gestionare a stresului.
 • Yoga, exerciții de respirație și meditație. Toate aceste tehnici sunt extrem de eficiente pentru gestionarea stresului.
 • Tehnicile de vizualizare presupun capacitatea de a reprezenta mental imagini pozitive care vor contribui la reducerea stresului și anxietății, vor liniști mintea, îmbunătățind problemele de sănătate asociate stresului.
 • Terapie prin masaj. Există mai multe tipuri de masaj; unele sunt concentrate în special pe relaxare.

Stresul face parte din viața de astăzi și este o reacție normală la schimbare. Pentru a limita efectele negative ale stresului asupra sănătății tale psihice sau fizice, trebuie să înveți să trăiești într-un mod sănătos și dacă este necesar, nu ezita să ceri ajutorul celor dragi sau profesioniștilor din domeniul sănătății. Procedând astfel, vei avea mai multe șanse să îți păstrezi starea de bine interioară.

2 comentarii la „Cum este stresul implicat în apariția problemelor psihice?”

 1. Acesta este un sfat bun, in special pentru cei nou in blogosfera. Informatii scurte, dar foarte precise… Multumesc pentru impartasirea acesteia. O postare obligatorie de citit!

  Răspunde
 2. Stresul poate cauza probleme serioase sanatatii daca nu este ameliorat sau tratat. Sunt de acord cu tehnicile oferite de dvs. in acest articol. Activitatea fizica sau un hobby placut te poate linisti si scapa de stres.

  Răspunde

Lasă un comentariu