Despre anxietatea socială

De cele mai multe ori, anxietatea socială debutează la începutul vârstei adulte și afectează mai mult femeile decât bărbații. Individul care suferă de anxietate socială , îi este frică de interacțiunile sociale iar situațiile în care este posibil să fie criticat, le evită.

Aceste situații au în vedere interacțiunile sociale cum ar fi : întâlnirea cu persoane necunoscute, situații în care persoana trebuie să vorbească în public sau în care este privită în timp ce mănâncă și bea. Gândurile care apar și care creează anxietate sunt în legătură cu frica de a fi umilit sau respins , de a fi pus în dificultate sau de a fi evaluat negativ de către ceilalți.

Persoanele care suferă de anxietate socială sunt extrem de docile , pot avea o postură rigidă a corpului , un contact vizual inadecvat și vorbesc cu o voce foarte joasă. Sunt timizi , retrași și foarte puțin deschiși înspre conversație.

De cele mai multe ori , ei se angajează în posturi care nu necesită contactul social. Sunt persoane care petrec mult timp acasă. De exemplu, bărbații se căsătoresc târziu iar femeile devin gospodine și mame. Unele persoane consumă alcool înainte de merge la o petrecere deoarece este cunoscut faptul că alcoolul dezinhibă individul și altfel aceste persoane își auto – administrează substanțe (alcool).

Ca și manifestări fiziologice se poate vorbi despre înroșirea feței sau despre amplificarea tremorului mai ales la persoanele în vârstă. De asemenea poate apărea transpirația excesivă sau frisoanele, pot să apară probleme digestive , dureri de cap, persoana are vocea tremurândă sau senzație de gură uscată.

Cauzele anxietății sociale pot fi multiple și anume : persoana poate avea anumite experiențe sociale negative cum ar fi lipsa de acceptare la locul de muncă sau dacă ne referim la adolescenți formele de bullying care au loc de obicei la școală .

Există experiențe negative care provin din evenimente stresante de viață cum ar fi :divorțul, decesul unei persoane apropiate , pierderea locului de muncă care cresc probabilitatea apariției simptomelor de anxietate.

Din punct de vedere genetic , părinții joacă un rol important în apariția simptomelor de anxietate socială. Părinții care la rândul lor manifestă simptome de anxietate socială vor deschide calea spre vulnerabilizarea persoanei în copilărie și care la vârsta adultă va prezenta anxietate. La toate aceste cauze se adaugă atât temperamentul cât și personalitatea individului.

Vrei sa scapi de problemele cauzate de anxietatea sociala? Contacteaza-ma!

☎️ Telefon: +40 788 310 169

💬 Whatsapp: 0788 310 169

✉️ Email: anamaria.wagner@psihoterapiesibiu.ro

Anxietatea sociala - 11 tipuri de tratament

Ajutorul psihoterapiei în anxietatea socială

Psihoterapia este foarte eficientă în tratarea anxietății sociale. Deoarece anxietatea socială afectează individul pe mai multe planuri și anume :social, relațional, profesional, vestea bună este că ea poate fi ținută sub control cu ajutorul psihoterapiei.

Terapia cognitiv – comportamentală este cea mai utilizată formă de terapie pentru anxietate. Punctul de plecare a terapiei constă în faptul că , gândurile, emoțiile și comportamentele se influențează reciproc, fiind inter-relaționate între ele.

Astfel că , vom schimba  gândurile negative cum ar fi 😮 să iasă totul prost, o să stric totul și lumea va râde de mine, vor crede toți că sunt un prost și vom înfrunta gândurile printr-o analiză amănunțită cu ajutorul unui psihoterapeut.

Următorul pas va consta în schimbarea acestor gânduri cu unele pozitive , de exemplu: de unde știu sigur că totul va ieși prost ? daca fac o mică greșeală de ce ar crede lumea că sunt prost ? Așadar terapia cognitivă se centrează pe modificarea tiparelor de gândire cu privire la eșec sau la respingere socială sau la lipsa de performanță.

Din punct de vedere al terapiei comportamentale, focusul va fi pe renunțarea comportamentelor de evitare .Deoarece anxietatea socială este susținută de evitarea situațiilor care provoacă anxietate, persoana va învăța că anxietatea se poate diminua fără evitare și că fricile ei nu sunt adevărate sau nu sunt atât de înfricoșătoare pe cât le credea.

Evitarea se poate datora și neimplicării într-o situație din cauza consumul de alcool , de exemplu. Cu ajutorul psihoterapiei persoana va fi încurajată să se expună în mod treptat în anumite situații care îi provoacă anxietate, precum și managementul anxietății, relaxarea musculară progresivă și învățarea exercițiilor de respirație din diafragmă, imageria dirijată etc .

Toate aceste tehnici și ajutorul unui psihoterapeut vor fi utile celor care se confruntă cu anxietate socială .La fel și antrenarea abilităților sociale este recomandat să fie utilizată în ședințele de psihoterapie.

Lasă un comentariu