Simptome anxietate – cum se poate identifica această tulburare?

Simptome anxietate – cum se poate identifica aceasta tulburare si cum se poate rezolva? Sunt stresat/ă, angoasat/ă, anxios/ anxioasă…auzim acest lucru din ce în ce mai des în viața noastră. Și un lucru e sigur – foarte multe persoane se confruntă cu stări de anxietate la un moment dat în viața lor.

Să te simți puțin anxios în unele ocazii este complet normal. Pe de altă parte, o persoană poate avea anxietate generalizată dacă se confruntă cu una sau mai multe dintre următoarele situații:

Se simte mult prea neliniştită din cauza semnificaţiei evenimentelor implicate, adică grijile ei sunt excesive şi greu de controlat. De exemplu, o persoană s-ar putea teme ca nu cumva copiii ei să aibă un accident de circulație de fiecare dată când merg la școală.

Simte multă anxietate din cauza responsabilităților profesionale, financiare și familiale, fără a se putea detașa de ele pentru a se relaxa o clipă.

Anxietatea generalizată are efecte semnificative asupra modului în care o persoană funcționează în viața de zi cu zi. Îi afectează familia, relațiile și activitățile sociale și profesionale.

Anxietatea se manifestă printr-un sentiment difuz de neliniște, care are repercusiuni negative asupra vieții de zi cu zi. Persoana anxioasă este obosită, iritabilă, nu se poate controla și îi vine greu să concentreze, nu reușește nici să controleze anumite situații. La toate simptomele psihologice, se adaugă cele fiziologice, uneori destul de grave: palpitații cardiace, tensiune musculară, senzația de sufocare, insomnii, bufeuri de căldură sau de frig, etc.

Anxietatea poate fi normală, chiar necesară vieții prin funcția ei adaptativă sau dimpotrivă, patologică și invalidantă. Limitele dintre reacția normală de anxietate care mobilizează subiectul să se confrunte cu o situație dificilă și anxietatea patologică sunt estompate.

În general se consideră că anxietatea este normală atunci când este bine tolerată de către subiect, că acesta o poate controla, nu o percepe ca o suferință excesivă, nu are repercusiuni asupra vieții sale de zi cu zi și că este puțin somatizată.

Anxietatea normală este experiența pe care fiecare dintre noi a trăit-o la un moment dat. Simptome anxietate: frică înainte de un examen, grija pentru sănătatea unui părinte, reacții anxioase în timpul accidentelor, dezastrelor…

Anxietatea este astfel o emoție utilă. Este o reacție psihologică la stres. Este o stare care face parte din reacțiile noastre de adaptare la stimuli externi, permițându-ne să ne mobilizăm atenția, să ne ridicăm vigilența în situații de noutate, alegere, criză sau conflict.

Anxietatea este anormală atunci când:

  • Nu mai este legată de evenimentele vieții și are loc fără motiv;
  • Când devine o stare permanentă;
  • Ea pierde funcția de a ajuta la schimbările din viață și favorizează mai mult repetarea sau limitarea comportamentului decât posibilitățile de adaptare ale subiectului;
  • Ea este o suferință care are ca rezultat o solicitare de îngrijire;
  • Se interpune între atacurile de panică sau se asociază cu stări nevrotice, psihotice sau hipocondriace;
  • Se complică cu stări depresive sau fenomene de dependență (farmacologice, alcoolice, dependente de droguri, relaționale).

Simptome de anxietate - cateva exemple

Anxietatea se poate trata! Prin Sedințele de psihoterapie

Specialiștii în tulburări de anxietate recomandă în general terapia cognitiv-comportamentală, care urmărește să schimbe gândurile problematice, convingerile de bază și comportamentele persoanei și să le înlocuiască cu gânduri și reacții adecvate realității. Ajută la înțelegerea originii problemei și la găsirea soluțiilor.

Experții recomandă, de asemenea, ca persoanele cu anxietate generalizată să se alăture unui grup de sprijin pentru a vorbi și a se ajuta între ei.

Psihoterapia oferă inițial oportunitatea de a explora atât cauzele fundamentale ale anxietății cât și factorii actuali care o mențin prea ridicată.

Pacientul învață să-și exprime emoțiile încetul cu încetul. Treptat, cu sprijinul și înțelegerea oferite de psiholog, pacientul își recapătă încrederea în abilitățile sale. Aceste aspecte îi oferă încrederea necesară pentru a-și găsi propria cale spre schimbare.

Simptome anxietate – vezi aici cum te poate ajuta un terapeut.

Lasă un comentariu