Afectiuni psihosomatice

Care sunt principalele simptome ale afectiunilor psihosomatice?

Ulcerul de stomac este prima boala considerata a avea o origine psihosomatica. In general, simptomele sunt foarte variabile si pot afecta diferite organe: 

 • Dureri in diferite zone ale corpului: cap, spate, torace, abdomen, abdomen inferior;
 • Tulburari gastro-intestinale: stomac sau intestin iritat, ulcer gastric, dureri abdominale, miscari intestinale neregulate;
 • Tulburari cardio-circulatorii: senzatie de dificultati de respiratie, senzatie de tensiune, usturime, cardiomiopatie de stres sau ‘’sindromul inimii frante‘’;
 • Simptome ale tractului urinar: vezica urinara iritabila, dificultati la urinare;
 • Boli de piele: psoriazis, eczeme, veruci, herpes;
 • Boli inflamatorii: boala Crohn, colita ulcerativa, artrita, lupus;
 • Alte simptome precum: transpiratia excesiva, afte etc.

Debutul tulburarilor psihosomatice rezulta din combinarea mai multor factori, inclusiv factori biologici, psihici si sociali. O parte a predispozitiei genetice este de asemenea si ea luata in discutie. Factorii psihosociali par sa fie in prim plan.

Iata principalii factori psihosociali:

 • Stresul permanent care provoaca disfunctii de organe;
 • Cercul vicios al simptomelor fizice care duce la frica si la o supraveghere sporita a acestor simptome;
 • De multe ori pot fi conflicte psihice inconstiente (frica, furie) manifestate prin simptome fizice;
 • Pacientii care sufera de tulburari psihosomatice au experimentat adesea evenimente dureroase in timpul vietii (divort, disparitia rudelor, alcoolism, abuz sexual).

Adesea, pacientii cu afectiuni psihosomatice ajung sa fie catalogati de medici drept „dificili”: cautarea frustranta a unei cauze fizice pentru afectiunile lor duce adesea la imbolnavire. Ei nu inteleg de ce medicul nu gaseste nimic, in ciuda simptomelor pe care le prezinta. Medicul adesea frustrat ii sfatuieste sa apeleze la un alt specialist, ceea ce nu rupe neaparat cercul vicios.

Daca medicul crede la un moment dat ca tulburarea ar putea fi de origine psihica atunci multe persoane se vor  simti respinse, etichetate si vor avea senzatia ca simptomele lor fizice nu sunt luate in serios.

Ca urmare, pacientul merge la un medic dupa altul. Din acest motiv, multi pacienti au deja in spate o lunga calatorie de suferinta si boala inainte ca tulburarile psihosomatice sa fie detectate pentru prima data.

Care sunt lucurile de care incearca sa tina cont tratamentul afectiunilor psiho-somatice?

Se va incerca in primul rand reducerea depresiei si a anxietatii dar si a predispozitiilor negative , in special cu ajutorul psihoterapiei . Este foarte importanta de asemenea exprimarea propriilor afecte ale persoanei care pot  facilita anumite constientizari. Este la fel de importanta si diferentierea sentimentelor.

Relatiile in familie, in grupul de prieteni sau de la munca trebuie sa fie ameliorate. Imaginea de sine trebuie sa fie si ea ameliorata. Sentimentele negative care nu ajung sa fie exprimate sunt factorii psihologici ce vor afecta in mod negativ afectiunile psihosomatice.

In functie de starea pacientului si de simptome, cauzele unei afectiuni psihosomatice pot sa fie tratate prin intemediul unei terapii si un control regulat facut de un psihiatru sau un psiholog. Somatopsihologia poate sa fie si ea o alternativa.

Psihoterapia este cea care poate ameliora simptomele. Terapia cognitiva-comportamentala dar si abordarile psihocorporale precum analiza psiho-organica sau alderiana permit o abordare globala foarte eficienta.

O mai buna igiena de viata se recomanda si ea pentru a se reduce stresul si anxietatea. Deasemenea o alimentatie echilibrata, somnul de calitate si activitatea fizica sunt indicate.

Anumite tehnici de gestionare a stresului pot sa fie si ele foarte eficiente – yoga, hipnoza sau relaxare.