Înțelegerea și rezolvarea problemelor relaționale

Dificultăți sau probleme în relație… Cu siguranță, a avea relații bune este un element vital al echilibrului psihic.

Să ne simțim înțeleși, acceptați, respectați sau sprijinți, să putem avea încredere, să iubim și să fim  iubiți .. aceste aspecte contribuie la bunăstarea noastră.

Cu toate acestea, nu este ușor pentru toată lumea să dezvolte și să mențină relații semnificative.

Problemele sau dificultățile pot apărea în relațiile romantice, familiale, de prietenie sau profesionale. Pot fi tensiuni recurente în relații și relații distructive pentru unii sau dificultăți de afirmare sau o imposibilitate de a-și exprima dorința și supunerea excesivă pentru ceilalți.

Dificultățile relaționale, fie că privesc relațiile romantice, familiale, de prietenie sau chiar profesionale, includ:

  • separări și eșecuri sentimentale care se repetă;
  • tensiuni recurente cu colegii de muncă, cu membrii familiei;
  • dificultăți legate de separarea de persoana iubită;
  • probleme de cuplu;
  • izolare emoțională;
  • relații de influență și dependență față de ceilalți;
  • relații pasionale și distructive;
  • violență domestică;
  • dificultatea de a spune nu celuilalt și de a-și exprima propria dorință;
  • relatii de seducție sau agresivitate.

Disconfort în relații

Pentru unele personalități, precum personalitățile borderline, narcisiste sau cele dependente, nu este ușor să dezvolte relații și să se simtă confortabil cu ele.

Acești oameni pot aspira să trăiască relații armonioase fără a reuși, de parcă ceva îi împiedică să facă acest lucru. Fie le este frică de apropiere fie odată comise, se simt sufocați în relația care îi împinge să revendice libertate și independență.

Sunt implicate diferite constelații psihice

Diferite constelații psihice stau la baza acestor dificultăți. Oamenii care sunt timizi sau au un nivel ridicat de anxietate pot fi îngrijorați de relații și pot evita relațiile. Anxioșii se pot teme de asemenea de intimitate. Fobiile sociale fac ca indivizii să sufere de izolare.

Dificultățile în gestionarea emoțiilor precum furia sau frustrarea ne fac să nu putem menține relații echilibrate. O relație echilibrată nu este o relație lipsită de conflict, ci una în care conflictul poate fi spus, exprimat și explorat fără a amenința relația.

Dificultățile în gestionarea conflictelor fac apropierea dificilă și fragilizează interacțiunile cu ceilalți. În mod similar, tulburările suferite de persoanele predispuse la depresie îi împiedică să stabilească și să mențină conexiuni.

Într-adevăr, starea depresivă este marcată de o susceptibilitate exacerbată care provoacă conflicte pentru tot sau pentru nimic.

Psihoterapia pentru repararea dificultăților relaționale

Psihoterapia face posibilă înțelegerea modului în care funcționarea noastră psihică ne face să ne temem de relație. Ce ne împiedică să avem încredere unul în celălalt?

Psihoterapia ajută la identificarea surselor de tensiune. În timpul psihoterapiei explorăm originile acestor dificultăți. Căutăm alte modalități de a ne conecta unul cu celălalt. Psihoterapia deschide căi de a ieși din starea de rău relațională, izolare și retragere.

În munca psihoterapeutică cu pacienții, psihoterapeutul este atent la nevoia de distanță-proximitate și la situatiile de separare. Terapeutul care reprezintă o figură protectoare, oferă o bază sigură din care pacientul își poate explora lumea internă și relațiile sale.

Repararea dificultăților relaționale cu ajutorul psihoterapiei

Omul simte nevoia să dezvolte relații încă din copilărie și pe tot parcursul vieții. Această nevoie include printre altele, nevoia de ascultare, înțelegere, reacții empatice din partea părinților și prietenilor.

Un răspuns sensibil și adecvat din partea celor din jur la această nevoie oferă un sentiment de siguranță și stima de sine. Ea dă sens existenței umane. În timp ce absența ascultării, a empatiei duce la tulburări psihice, în special la tulburări de personalitate narcisistă.

Atitudinea de ascultare empatică a terapeutului promovează activarea nevoilor de atașament și apropiere reprimate anterior. Terapeutul oferă pacientului o bază sigură din care să-și exploreze lumea interioară și relațiile.

Deoarece avem toți capacitatea de a trăi în armonie cu ceilalți, psihoterapia poate ajuta pe fiecare să-și descopere abilitățile și să trăiască în acord cu sufletul său.

Lasă un comentariu