Care este rolul unui psihoterapeut?

Care este rolul unui psihoterapeut? Ai nevoie de el? Cum te poate ajuta? Acestea sunt intrebarile pe care ar trebui sa le pui inainte de a gasi un psihoterapeut! Psihoterapeutul este un profesionist al sănătății mentale care s-a specializat în ajutorarea persoanelor cu scopul de a dezvolta unele competențe cognitive și emoționale mai bune, pentru a reduce simptomele maladiilor mentale și pentru a face față diverselor provocări ale vieții.

Dar acesta este doar începutul definiției meseriei de psihoterapeut.

Pentru a înțelege așa cum trebuie ceea ce face acest specialist al sănătății mentale, este important să știm care este rolul unui psihoterapeut.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia sau terapia prin cuvinte, este o modalitate de a ajuta persoanele care suferă de o mare varietate de boli mentale și dificultăți emoționale. Psihoterapia ajută la eliminarea sau controlarea unor simptome problematice pentru ca o persoană să poată să funcționeze mai bine, să poată să își amelioreze starea de bine și să ajungă la vindecare.

Problemele la care poate ajuta psihoterapia cuprind dificultățile de a face față vieții de zi cu zi, impactul unui traumatism, al unei maladii mentale, dar și o pierdere precum un deces al unei ființe dragi.

În plus, psihoterapia poate ajuta și la tratarea unor probleme specifice, precum anxietatea sau depresia.

De ce sa faci psihoterapie?

Iată o listă a serviciilor comune pe care psihoterapeuții le pot oferi clienților lor:

  • Ascultă și alină suferința pacientului;
  • Analizează problemele actuale precum și influența trecutului asupra prezentului;
  • Ajută pacienții fără a fi părtinitor așa cum ar fi un prieten sau un membru al familiei;
  • Diagnosticarea problemelor de sănătate mintală și reducerea simptomelor acestora;
  • Ajută pacienții să gestioneze simptomele bolii mintale, să schimbe comportamentele dezadaptative și modelele de gândire;
  • Ajută pacienții să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și pe ceilalți;
  • Predarea abilităților emoționale, cognitive și de comunicare;
  • Învăță pacienții cum să rezolve eficient conflictele emoționale, relaționale și profesionale;
  • Ghidează pacienții care trec prin crize precum: despărțiri, abuz, gânduri suicidale, durere, traume, infidelitate, agresiune sexuală și multe altele;
  • Învață pacienții cum să îmbunătățească relațiile actuale și să construiască altele noi;
  • Învață pacienții abilități de autoajutorare, cum ar fi respirația profundă, meditația, exercițiile de reflexie și multe altele;
  • Oferă sugestii non-directive;
  • Îndrumă pacienții către psihiatri, instituții de sănătate mintală sau profesioniști medicali dacă este necesar;
  • Ajută pacienții să se iubească și să se accepte pe ei înșiși;
  • Reduce stigmatizarea și rușinea bolilor mintale și terapiei.

Hai sa ne cunoastem! Putem face psihoterapie in cabinetul meu, sau psihoterapie online!

Rolul unui psihoterapeut este de a te ajuta să te înțelegi mai întâi și de a găsi sursa problemelor sau neliniștilor tale, fie că aceasta este în trecut, fie că este legată de probleme mai recente, de o situație profesională angoasantă, un eveniment traumatizant, probleme relaționale cu cei din jur sau dificultăți de comunicare sau de dezvoltare.

Psihoterapeuții se folosesc de diferite tehnici și metode, printre care psihanaliza este cel mai des întîlnită. Există și terapia analitică, terapia Gestalt sau/ și terapia cognitiv- comportamentală.

Psihoterapia pentru găsirea unui echilibru în viață

Psihoterapia poate lua calea explorării și analizării inconștientului tău, găsind amintiri din trecut care ar putea să-ți influențeze viața actuală și înțelegând astfel de unde provine problema, tulburarea sau fobia. Psihoterapeutul te poate conduce și să efectuezi exerciții legate de simptomele tale și să lucrezi cu propria persoană asupra comportamentului tău pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi.

Te sprijină și te ajută să depășești obstacolele vieții de zi cu zi, te ajută să treci peste probleme existențiale: acesta este rolul psihoterapeutului. Amintește-ți că nu este medic, astfel că nu este autorizat să prescrie medicamente. Cea mai mare parte a terapiei se face prin dialog real și multă ascultare.

Lasă un comentariu