Ce este depresia?

Depresia este o boală care poate lua multe forme și poate afecta pe fiecare dintre noi. Pentru a înțelege depresia, trebuie să o cunoști și să știi să o identifici.

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare mintală comună care afectează peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume. Se estimează că 10% din populația generală va fi afectată pe parcursul vieții o dată de depresie.Femeile sunt mai afectate de această boală decât bărbații.Această predispoziție poate fi explicată în special prin depresia postnatală care după cum sugerează și numele, apare după nașterea unui copil.

În funcție de cultură, cazurile de depresie sunt mai mult sau mai puțin frecvente. Este de exemplu, mult mai frecventă în nordul Europei decât în sud. Considerată o boală, depresia afectează toate vârstele și are o tendință clară de recidivă.

Te simti deprimat in ultima perioada? Te pot ajuta, contacteaza-ma!

Depresie sau deprimare?

Depresia în sensul medical al termenului trebuie diferențiată de „deprimare”, un cuvânt în limbajul de zi cu zi, care se caracterizează printr-o stare de rău destul de difuză, superficială și de scurtă durată. Depresia ,în schimb este o boală cu un potențial ridicat de suferință și ale cărei consecințe pot fi dramatice (sinucidere, scăderea severă a calității vieții etc.).

Recunoaște depresia!

Tulburarea depresivă se caracterizează printr-o tulburare a dispoziției („moralul”) care se manifestă prin tristețe mare, disperare, pierderea motivației și sentimentul că persoana nu este capabilă să se ridice la nivelul așteptărilor.

Această boală poate fi caracterizată prin multe simptome dintre care unele sunt specifice depresiei. Altele sunt mai puțin caracteristice, ceea ce uneori poate întârzia diagnosticul; aceste simptome afectează în același timp sferele psihice, fizice, cognitive, relaționale.

În comunitatea medicală, termenul de depresie majoră este adesea folosit pentru a desemna această boală. Depresia apare de obicei ca perioade depresive care pot dura săptămâni, luni sau chiar ani. În funcție de intensitatea simptomelor, depresia va fi clasificată în ușoară, moderată sau majoră (severă). În cele mai severe cazuri, depresia poate duce la sinucidere.

Simptomele depresiei

Cele  mai frecvente simptome sunt:

  • tristețe profundă care poate merge până la „durere morală”;
  • impuls vital redus;
  • anxietate;
  • idei de moarte care pot merge până la o elaborare suicidară;
  • tulburări ale somnului;
  • apetit redus;
  • încetinire motorie;
  • tulburări de concentrare și memorie;
  • oboseală;
  • durere fizică în tot corpul;
  • retragerea în sine;
  • stare de gol, de vid interior.

Cauzele depresiei

Cauzele  depresiei pot fi multiple și există atâtea cazuri câte persoane sunt afectate de depresie. Cu toate acestea, chiar dacă cauzele depresiei nu au fost încă identificate clar, s-ar părea că anumiți factori sunt favorabili apariției depresiei:

un factor biologic: în special un dezechilibru biologic al anumitor neurotransmițători sau o tulburare hormonală care ar putea contribui la depresie;

un factor ereditar: mai multe gene ar fi la originea depresiei sau ar transmite o predispozitie către a o declara;

un declanșator: o traumă (în copilărie sau la vârsta adultă) sau un eveniment nefericit (pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, boală sau divorț etc.) poate declanșa depresia la persoanele cu un teren propice pentru boală;

obiceiuri proaste de viață sau condiții de viață care provoacă anxietate: fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul, condițiile economice precare etc.

O depresie poate avea mai multe grade și moduri diferite de a se exprima.  Identificăm în special depresia sezonieră, psihoza maniaco-depresivă sau  chiar burn- out.

Tratamentul depresiei

În funcție de tipul depresiei, pot fi puse în aplicare diferite mijloace terapeutice, mai ales diferite tipuri de psihoterapie sau intervenție în mediul social (muncă, locuință).

Depresia este cu siguranță unul dintre marile flagele ale societății noastre, chiar și cu riscul de a fi banalizată datorită frecvenței sale. Cu toate acestea, depresia nu trebuie privită cu ușurință. Acest lucru poate avea consecințe grave asupra vieții unui individ la toate nivelurile.

Astăzi, depresia poate fi tratată cu succes dacă este detectată la timp mai ales cu ajutorul psihoterapiei. Din punct de vedere psihoterapeutic, depresia este rezultatul unui scenariu de viață lipsit de iubire și de apreciere. Nevoile clientului nu sunt satisfăcute : nevoia de securitate, acceptare, nevoia de iubire , nevoia de reciprocitate etc

Din punct de vedere al atașamentului , el este evitant sau ambivalent , de cele mai multe ori blocat în trecut , se simt singur , este disperat, simte frică. Cu ajutorul psihoterapiei , clientul își va putea vindeca traumele din copilărie care au apărut datorită faptului că nevoile sale nu au fost îndeplinite .Se va lucra pe creșterea stimei de sine, se vor învăța tehnici de gestionare atât a emoțiilor cât și a stresului. De asemenea clientul va învăța să își recunoască gândurile distorsionate ca apoi să poată schimba gândirea și comportamentul.

Lasă un comentariu