Prima ședință în cabinetul de psihoterapie

Prima ședință de psihoterapie începe o dată cu preocuparea pentru întâlnirea cu clientul și punerea de acord asupra unei date și ore pentru prima programare. Prima ședință reprezintă și primul contact astfel că este foarte importantă chimia dintre cei doi interlocutori. Intrarea în rezonanță cu clientul reprezintă începutul unei relații terapeutice și poate să influențeze mult modul în care aceasta se va sfârși.

Urmează întâlnirea propriu zisă cu clientul care implică ascultarea poveștii clientul, a istoricului său de viață, se vor clarifica problemele și apoi se va lua împreună o decizie despre ce se va întâmpla mai departe.

La prima ședință clientul vine cu mari emoții, uneori cu anxietate, durere, nerăbdare, alteori cu o mare curiozitate dar și cu o dorință de schimbare. Clientul este întrebat daca a mai făcut terapie, dacă a mai avut contact cu acest mediu. Pentru că prima ședință este una de explorare, terapeutul se va prezenta și va pune întrebări clientului cu privire la motivele care l-au determinat să vină la terapie.

Deoarece psihoterapia reprezintă un proces de lungă durată, acest proces terapeutic implică mai multe ședințe în funcție de problemele clientului. De aceea clientul trebuie să vină înarmat cu răbdare și să aibă scopuri realiste.

Terapia este extrem de benefică însă nu reprezintă un remediu magic. Dacă cineva vine la prima ședință de terapie și așteaptă să plece complet vindecat va fi cu siguranță foarte dezamăgit. De aceea clientul trebuie să se asigure de faptul că obiectivele sale sunt realiste.

Pentru a obține o schimbare autentică este necesară multă muncă și mai ales răbdare .Tocmai de aceea terapia poate dura luni sau un an pentru a restructura în profunzime personalitatea și pentru a renunța de vechile „programări” moștenite de la părinți.

Clientului i se va explica regula confidențialității care are în vedere faptul că tot ceea ce se discută în cabinetul de terapie este confidențial. Aceasta regulă este o formă de respect pentru client și problemele sale dar și față de propria meserie.

Cu ajutorul confidențialității se va construi o relație bazată pe încredere între client și terapeut și astfel se amplifică eficiența terapeutică. De asemenea clientului i se vor aduce la cunoștință și frecvența întâlnirilor în cadrul psihoterapeutic și anume faptul că acestea vor avea loc săptămânal având o durată de 50 minute. Totodată se va discuta despre condițiile de anulare și reprogramare dar și despre tarif care motivează și responsabilizează clientul, reprezintă valoarea pe care clientul o oferă terapiei.

Crearea unei atmosfere calde și primitoare în care clientul să se simte securizat este foarte importantă. Terapeutul nu va judeca, critica sau apostrofa clientul. Nu va râde de trăirile sale sau de ceea ce a spus. Rolul terapeutului este de a-l asculta, de a-l vedea, auzi și înțelege pe client pentru ca apoi să-l ghideze și să-l susțină în procesul terapeutic. Toate aceste aspecte sunt posibile apelând la empatie care este un atribut esențial al unui terapeut.

După prima ședință este util ca și clientul să acorde timp procesării trăirilor în legătură cu ceea ce s-a petrecut în timpul ședinței. Asta înseamnă să nu pornești telefonul imediat ce ai părăsit cabinetul de psihoterapie ci mai curând să faci o scurtă plimbare pentru a reflecta.

Luați în considerare ceea ce s-a spus în prima ședință dar și cum v-a făcut să vă simțiți. Mulți dintre clienți preferă să scrie într-un jurnal trăirile după ședința de terapie. Este eficient orice ajută clientul să-și analizeze și să-și înțeleagă emoțiile. Poate fi de ajutor să desenezi sau să meditezi -orice care permite să faci o reflecție post–terapie. Unul dintre scopuri este de a ajuta clientul să se gândească cum va lucra la atingerea obiectivelor stabilite. De asemenea acestă reflecție poate să scoată la lumină noi obiective care nu au fost luate în considerare anterior.

Lasă un comentariu