Cum îmi aleg psihoterapeutul?

Nu te simți deloc bine de ceva vreme? Persistă o stare de rău, insomniile, depresia sau crizele de angoasă persistă și vorbele bune ale celor din jur sau voința de a ajuta sunt inutile? Poate că ar trebui să apelezi la ajutorul unui profesionist, la un psihoterapeut. Intrebarea este: Cum imi ale psihoterapeutul?

Înainte de a spune că ai găsit persoana potrivită va trebui atunci când cauți profesionistul, să ai cele mai bune răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Ce studii a absolvit?
  2. Este vorba despre un psiholog/psihoterapeut care este acreditat, adică înscris în Colegiul Psihologilor din România?
  3. Care sunt metodele, tehnicile, forma/formele de terapie pe care le practică?
  4. Ce experiență are?
  5. Care sunt situațiile sau probleme de viață pe care psihoterapeutul le tratează ?
  6. Cât durează o ședință și cu ce frecvență se fac ședintele de terapie?
  7. Care este prețul ședințelor de terapie și cum se poate efectua plata pentru acestea?
  8. Cum au loc ședințele (în cabinetul său/online)?
  9. Ședințele de terapie pot să fie rambursabile ( adică sunt decontate prin CASS)?
  10. Ce vârstă are psihoterapeutul, gen sau personalitate?

Așadar ,cum să-l găsești pe cel căruia să-i poți vorbi despre orice și oricine, să-ți încredințezi emoțiile, să-ți descrii prima amintire din copilărie și să-ți spui cea mai mare traumă – și mai presus de toate, cum îl găsești pe cel care te va ajuta să-ți depășești dificultățile?

Primul pas în alegerea unui psihoterapeut: identifică-l pe „cel potrivit”!

Dacă ai posibilitatea, chiar primul pas important ar fi următorul -să faci un bilanț despre tine cu privire la ceea ce aștepți de la un psihoterapeut sau care sunt nevoile și obiectivele tale.

Știi ce fel de terapie ar putea fi potrivită pentru tine? Vrei să începi o muncă aprofundată pe termen lung sau mai degrabă ai nevoie de ajutor ocazional?

Apoi, fiecare practicant va avea metoda lui, curentul lui de gândire…Discuția cu terapeutul îți va permite să vezi tipul de terapie care ți se va potrivi.

Dacă te simți confortabil, nu ezita să întrebi chiar și oamenii din jurul tău – poate că prietenul tău sau mătușa ta cunoaște pe cineva care la rândul său cunoaște un psihoterapeut !

Dacă ai o relație de încredere cu medicul tău generalist poate fi și el de bun sfat și îți poate recomanda un terapeut.

În sfârșit, trebuie să fii atent și la proximitatea geografică a cabinetului!

Acesta este un criteriu foarte practic dar esențial: dacă se află prea departe de domiciliu sau de locul de muncă, drumul poate ajunge să te frustreze (și după o ședință oarecum dificilă, poate deveni și foarte incomod).

Primul contact cu viitorul tău terapeut va fi probabil prin telefon. Unii dintre noi se tem de acest moment și ar putea avea dificultăți în a suna…dar este un pas care trebuie făcut.

Dar înainte de a efectua apelul, amintește-ți întrebările pe care vrei să i le pui – notarea întrebărilor principale te poate ajuta să vezi mai clar dacă faci sau nu alegerea bună.

Prima întâlnire cu terapeutul va face posibil să vă cunoașteți.

La rândul său, terapeutul te va întreba despre motivele care te aduc la terapie –  după aceea ,modul în care comunicați va permite ca și terapeutul să înțeleagă care sunt problemele, să facă o evaluare inițială și să-ți ofere primele indicații terapeutice. Citeste mai multe despre prima sedinta in cabinetul de psihoterapie.

În fine, această primă întâlnire va face posibilă definirea unui cadru, a ritmului sesiunilor, a duratei acestora precum și a costului acestora. Nu ai nicio obligație: dacă ritmul nu ți se potrivește, dacă durata terapiei este prea lungă sau prea scurtă, nu ezita să discuți despre ce te deranjează cu terapeutul tău  și vei vedea cum vei proceda mai departe.

Ai nevoie de ajutor? Hai sa ne cunoastem! Contacteaza-ma!

Lasă un comentariu