Consiliere terapeutică versus Psihoterapie

O întrebare importantă care se adresează oricărei persoane ce dorește să facă terapie constă în a înțelege diferența sau diferențele dintre consiliere terapeutică și psihoterapie. Acceptarea faptului că ai nevoie de ajutor reprezintă un pas dificil de făcut pentru multe persoane.

Odată ce ai luat decizia că ai nevoie de ajutor este util să te asiguri de faptul că primești ajutorul care ți se potrivește. Este adevărat faptul că, există anumite împletiri între consiliere și psihoterapie la fel cum putem afirma faptul că există și unele diferențe între cele două.

Acest articol este util deoarece vă poate ajuta să luați o decizie informată asupra tipului de terapie care vă este potrivit. Așadar, consilierul ajută clientul atunci când se confruntă cu probleme actuale de viață dar și cu probleme, să le numim ,de suprafață.

Un exemplu în acest sens ar fi o dificultate care nu este înrădăcinată în trecut. Psihoterapeutul ajută clientul să înțeleagă cum dificultățile mult mai adânc înrădăcinate în trecut îi afectează clientului calitatea vieții în prezent. De exemplu :abuzul sau traumele suferite în perioada copilăriei.

Psihoterapeutul ajută clientul care întâmpină dificultăți psihologice ce au cauze interne în timp ce un consilier poate ajuta clientul care se confruntă cu o problemă ce este declanșată de circumstanțe externe.

Consilierea este o intervenție psihologică ce are drept scop optimizarea, autocunoașterea dar și dezvoltarea personală. Scopul acesteia fiind prevenția problemelor emoționale, cognitive și de comportament. Este centrată pe ceea ce aparține prezentului, adică aici și acum și rezolvă o anumită problemă fără a restructura personalitatea, adoptând un model educațional al dezvoltării umane.

Psihoterapia implică o formă de tratament care prin tehnici proprii tratează crizele de viață generate de diverse cauze , ajută clientul să depășească dificultățile de natură psihologică, relațională sau emoțională. Totodată ajută clientul să facă schimbările pe care nu a reușit să le facă singur. Psihoterapia pune accent pe intervenție , tratament și reconstrucție a personalității.

Consiliere terapeutica vs. Psihoterapie – cat dureaza sedintele?

În ceea ce privește consilierea, durata poate fi de la câteva săptămâni la câteva luni. Psihoterapia este mai de lungă durată și poate să dureze un număr de luni sau chiar câțiva ani. Acest aspect se datorează faptului că , consilierea ajută la abordarea unei dificultăți actuale în timp ce psihoterapia ajută la abordarea unor probleme care au rădăcini în trecut. Psihoterapia lucrează în profunzime și facilitează schimbările pe termen lung , o reconstrucție a personalității sau a zonelor psihice.

Consilierea ajută la susținerea structurilor de personalitate deja existente. Haideți să facem un exercițiu de imaginație făcând analogia unei case, cu terapia. Așadar, consilierea poate implica un strat proaspăt de vopsea și ceva mobilier nou. Pe de altă parte psihoterapia poate include o extensie a unei case sau transformarea mansardei sau transformarea unui subsol.

În ceea ce privește tehnicile folosite , se poate spune că atât consilierii cât și psihoterapeuții utilizează tehnici cum ar fi ascultarea activă, manifestarea empatiei, parafrazare, reflectare etc .Cu toate acestea, un psihoterapeut cunoaște tehnici mai elaborate pe care le utilizează ca să își ajute clientul. În sensul acesta, exemplele pot include : lucrul cu inconștientul clientului, cu rețelele neuronale.

Revenind la diferențele dintre consiliere și psihoterapie se pot afirma următoarele aspecte :consilierea lucrează cu gândurile conștiente în timp ce psihoterapia lucrează cu procesele și gândurile atât conștiente cât și inconștiente.

Consilierea pune accentul pe o anumită dificultate care este cauzată de circumstanțele actuale, în timp ce psihoterapia este axată pe o serie de dificultăți care își au originea în povestea vieții atât din prezent cât și din trecut. De asemenea consilierea se axează pe momentul ‚aici și acum’ iar psihoterapia pe ‚acolo și apoi’ ‚aici și acum ‚. Consilierea reprezintă un proces pe termen scurt spre mediu în timp ce psihoterapia este un proces mediu spre termen lung.

În concluzie, atât consilierul cât și psihoterapeutul pot ajuta clientul în abordarea unor probleme specifice de viață însă depinde de timpul și disponibilitatea pe care acesta o va acorda procesului terapeutic. Pe parcursul vieții există nenumărate probleme dificile pe care o persoană le poate întâmpina, important este să aibă suportul unui specialist care să-l ajute din punct de vedere emoțional să le depășească .

Lasă un comentariu